Varför 3-glas och inte 2-glas.

 

3-glas bild

2-glas bild

 

 

 

 

 

 

 

3-glasrutor håller i princip samma u-värde oavsett yttre omständigheter som kyla och vind. Däremot ser man en drastisk skillnad på 2-glasrutor.
När man gör tester för att avgöra det teoretiska u-värdet utgår man ifrån att det är +-0 grader på utsidan och +20 grader på insidan samt att det blåser 4 meter per sekund. Gör man istället ett mer realistiskt test så förändras u-värdet enligt nedan.
Skärmavbild 2017-10-26 kl. 18.28.50

 

 

 

Ovan värden är fortfarande bara med en vind på 4 meter per sekund. Tittar man på hur vinden påverkar u-värdet så försämras det ytligare för en 2-glas ruta medans 3-glasrutan behåller stabilt u-värde.

Slår man samman tuffa yttre förhållanden som kyla och vind, kan det på ett takfönster med en lutning på 45 grader se ut enl nedan

Skärmavbild 2017-10-26 kl. 18.42.04

 

 

 

Det är förstås olika förhållanden beroende på var i Sverige man bor. Men tydligt är ju att man ska tänka sig för innan man snålar på glasen. Beroende på hur stora glas man har kan det ge ett rejält kallras och att man har underdimensionerat värmesystemet och gjort felberäkningar på energiåtgången. Dyrt och kallt!

Slutsatsen är att välja 3-glas för att känna sig trygg när temperaturen kryper neråt och vinden viner utomhus. Då består inomhuskomforten i alla väder.

Posted in Okategoriserade.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *