Kondens och lågt U-värde

Man hör ibland att glaspartier med låga u-värde får kondens på utsida för att de isolerar ”för” bra. Kondens bildas under vissa omständigheter när luftfuktigheten utomhus är hög och temperaturen på yttersta rutan understiger daggpunkten, oftast på morgon och förmiddag. Får man lite kondens på utsidan av glaspartiet är det ett tecken på att du inte släpper ut värmen och gör av med onödig energi. Det är positivt! Men och andra sidan vill man ju kunna se ut en klar och vacker morgon. Många glastillverkare har idag en produkt som brukar kallas för Anti-fog beläggning. Det är en beläggning på utsidan av det yttre glaset som fungerar som en reflektor. Beläggningen reflekterar bort kylan och håller temperaturen på det yttre glaset över daggpunkten. Detta gör att vattenångan i uteluften inte kondenseras på glaset. Sen ska man vara ärlig och säga att kondens ändå kan uppkomma vid extrema omständigheter.

En av alla glastillverkare som har Anti-fog glas är AGC. De har gjort två filmklipp som illustrerar detta väldigt bra.

 

 

Posted in Okategoriserade.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *