KUNDCASE: Skjutparti på Öland

En familj på Öland ville ha ett nytt kök och kontaktade Snickeri & Solskydd på Öland AB för att utföra uppdraget. Längs med resans gång blev det en helhetslösning där de även öppnade upp sitt kök mot altanen genom att installera ett skjutparti från vikpartier.se.
– Vi sågade upp väggen och kunden var nöjd med slutresultatet, berättar Ola Olafsson på Snickeri & Solskydd på Öland AB.

”En modern livsstil har minskat exponeringen för dagsljus och det uppskattas att europeiska förvärvsarbetande tillbringar 80–90 procent av sitt dygn inomhus. Om dagsljus kan förebygga ohälsa är det viktigt att belysa detta.”

Citatet ovan är hämtat från Folkhälsomyndighetens rapport ”Ljus och hälsa – En kunskapssammanställning med fokus på dagsljusets betydelse i inomhusmiljö” från 2017.

Att låta ljus komma in i hemmet var något en familj på Öland tyckte var viktigt och de anlitade Snickeri & Solskydd på Öland AB för att utföra uppdraget.

Vad är egentligen viktigt att tänka på som kund när man ska genomföra ett sånt här projekt på hemmaplan?
– Det man behöver tänka på som kund är att hitta en bra hantverkare som man får förtroende för och som kan klara av de eventuella problem som tillstöter, säger Ola Olafsson hos Snickeri & Solskydd på Öland AB.

 

Ola Olafsson har jobbat med snickeri och byggarbeten i närmare 40 år och sedan 20 år driver han Snickeri & Solskydd på Öland AB. Företaget har tre ben att stå på. Byggservice, köksförsäljning och tillverkning av specialinredningar.
– Jag har gjort allt från tillbyggnader på hus till restauranginredningar och så vidare. Jag har bra maskiner och stora lokaler att tillgå i min verksamhet, säger Ola Olafsson.

Projektet hos familjen på Öland började som ett köksbyte, men gick sedan vidare till nytt golv och innertak. Slutligen ville de släppa in mer ljus i köket genom att sätta in ett skjutparti mot altanen för att sudda ut gränsen mellan inne och ute.
– Då hade jag precis varit i kontakt med Karl på vikpartier.se och det var trevligt att kunna fortsätta kontakten genom att göra en affär, berättar Ola Olafsson.

Karl Andréen äger och driver vikpartier.se och som namnet antyder är den huvudsakliga verksamheten inriktad på vikpartier, alltså att kunna öppna upp en hel väg. Men eftersom ett skjutparti är ett likartat ting var det inga problem för vikpartier.se att kunna leverera till Öland.
– Resultatet hos kunden blev väldigt bra, berättar Karl Andréen och fortsätter:
– Det var ett tvådelat vitt skjutparti i trä med måtten 2225×2080 millimeter.

 

Måtten i det här fallet avvek något från standard men enligt Karl ska man som kund inte skrämmas av att gå utanför standard.
– Skjutpartier och vikpartier specialtillverkas kundspecifikt baserat på kundens önskemål gällande mått, kulör och utförande berättar han.

Både Ola Olafsson och Karl Andréen beskriver arbetet på Öland som ett enkelt projekt där inga komplikationer tillstötte. Men de har å andra sidan stor erfarenhet i området, medan det för en privatperson kanske kan upplevas som en svindlande tanke att såga ner en vägg när man i tankarna planerar drömlösningen för sitt hus.
– Jag kan förstå det när man kanske inte har så mycket kunskap inom området. Den här kunden frågade också om det överhuvudtaget går att såga upp väggen, för det var bara en altandörr och fönster där tidigare med en regel i mitten, säger Ola Olafsson.
– Då gör man kalkyl på bärigheten i taket och tar reda på vad det är som behöver förstärkas, förklarar han vidare.

I fallet på Öland behövdes inte taket bäras av ytterligare utan hela projektet gick smärtfritt. Värt att belysa är att arbetet utfördes på vintern och det kan man kanske som privatperson tro kan ställa till med bekymmer. Men enligt Ola Olafsson och Karl Andréen går arbetet under den kalla årstiden lika smidigt som det gör under den härliga vårsolen.

Många som bor i hus har även småbarn boende hemma, vissa mer vilda och fyllda av upptåg än andra. Ibland kan leken bli för vild, men inte heller här ska man oroa sig för att ha en vägg av glas ut mot världen.

 

– Det är personsäkert glas och i fallet på Öland är det härdat personsäkert glas. Härdat glas är fem gånger starkare än vanligt glas. Men skulle det ändå spricka, för det kan det göra om du springer in med ett vasst föremål i glaset. Då blir det ”miljoner” bitar och man skär sig inte på glaset. Man kan ramla ut, men man får inte skärskador. berättar Karl Andréen på vikpartier.se.

Det finns även en annan variant av personsäkert glas. Lamellglas måste man ha om det finns en utfallsrisk. Lamellglas är två glasskivor hoplimmade med en genomskinlig plastfolie mellan. Glaset spricker, men sitter fortfarande ihop i plastfolien och det faller inte isär och du skär dig inte.

Familjen på Öland beställde ett skjutparti utrustat med ett låsbart handtag på insidan och bara ett draghandtag på utsidan.
– Detta borgar för högre säkerhet, förklarar Karl Andréen och berättar också att u-värdet på skjutpartiet hos Ölandsfamiljen är 1,2 vilket betecknas som standard.

U-värde mäter hur god isoleringsförmåga en hel byggnadsdel har.

 

Det finns de som själva utför mätningen där det nya skjutpartiet/vikpartiet ska monteras. Även om de har kunskapen och skickligheten till det rekommenderar ändå Karl Andréen på vikpartier.se att man låter en yrkeskunnig fackman utföra det hela. Detta då det faller på kundens ansvar om de skulle råka mäta fel. Är det däremot snickaren som mätt är det snickaren som bär ansvaret.

– Det är klart att det känns tryggare för en privatperson om snickaren mäter, säger Karl Andreen och forsätter:

– Vikpartier.se rekommenderar att en yrkeskunnig fackman gör mätningen och även utför arbetet.

– Som kund kan kan man ta kontakt med vikpartier.se, och få hjälp med de frågor man kan stöta på i projekteringen av ett bygge.

 

Artikel av Henrik Skoglund Media

Posted in Okategoriserade.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *