Vilken typ av GLAS behöver Du? – guiden som gör dig till ett glasproffs

Glas för SÄKERHET & SKYDD

Säkerhetsglas för skjutpartier & vikpartier kan vara 2 olika typer av glas. Antingen HÄRDAT GLAS som är upp till 5 gånger starkare/hållbarare än vanligt glas och blir till "tusen" bitar när det spricker. Eller så finns det LAMINERAT GLAS som egentligen är 2 eller fler glasskivor som är ihoplimmade med en genomskinlig plastfilm emellan. När laminerat glas spricker så håller det fortfarande ihop pga. att plastfilmen är seg och håller ihop glasskärvorna som också gör det svårt för ”oinbjudna” gäster att ta sig igenom.

Enligt boverkets byggregler så måste du ha säkerhetsglas i alla vikpartier och skjutpartier som har glas under 0,6 meter från golvet inomhus. Om utsidan av fönsterpartiet har en fallhöjd ner till marken som är mer än 0,6 meter måste du ha lamellglas som fallskydd.

 

 

Glas för ISOLERING (U-värde). 

Eftersom ett fönster, skjutparti eller vikparti består till största delen av glas, så har det stor betydelse vilket u-värde själva glaset har för att få ett lågt och bra U-värde på hela fönsterpartiet. Det är viktigt att skilja på det totala U-värdet på ett fönsterparti och U-värdet på bara själva glaskasetten. Det är det totala U-värdet som räknas! Eftersom skjutpartier och vikpartier tar upp en stor yta av väggen är det viktigt att räkna rätt.

Glaskasetter består av 2 eller 3 glasskivor med distanser emellan. När en glasfabrik vill få till ett lägre och bättre 

U-värde finns det några olika saker de kan göra för att påverka U-värdet 

- Energibeläggning på det yttre och inre glasskivan sänker U-värdet på glaskasetten markant. 

- ”Varm kant” kallas det när man använder ett isolerande material för distanserna mellan glasskivorna. 

- Argongas i distanserna mellan glasskivorna. Gasen sprutas in mellan glasskivorna när glasfabriken sätter ihop glaskasetterna. Så ju bredare distanser som sitter mellan glasskivorna, desto bättre blir U-värdet.

 

Riktvärde/tumregel för vad du behöver. Vikpartier & skjutpartier i husfasaden bör ligga mellan 0,8 - 1,3 på det totala U-värdet (glas & karm) beroende på hur väl isolerat resten av huset är. Vinterträdgård som är uppvärmd året om bör ha högst 1,3 i U-värde. Uterum är från 1,4 och uppåt, beroende på vilka säsonger på året det ska användas

Energibeläggning på in & utsidan

Argongas i båda distanserna

Glas för SOLSKYDD

För att skapa ljus och öppenhet i ditt hem är det underbart att kunna använda stora skjutpartier, vikpartier och glaspartier för att få till detta. Men med stora glasytor kommer mycket värme in inomhus. Detta ska man ta i beaktning när man planerar att sätta in stora glasytor mot vädersträck där solen kan ligga på under dagen.

Som tur är finns det en uppsjö av solskyddsglas för skjutpartier och vikpartier. För det är ju synd att lägga massa pengar på stora glaspartier och sedan bli tvungan att täcka igen dem med lamellgardiner, rullgardiner eller liknande under soliga och fina dagar.

Solskyddsglas är en beläggning på glaset som har till funktion att reducera värmegenomstrålning och till viss del reducera ljusgenomsläppet. Det finns i olika toningar. Från helt neutrala till riktigt mörka och speglande ytor.

Solskyddsglasen benämns med 2 siffertal. Exempel: 62/34. Där siffran 62 står för ljustransmisionen (LT-värde) Det betyder att glaset släpper igenom 62% av det ljuset som kommer utifrån. Siffran 34 står för värmegenomstrålningen (g-värde) Det betyder att glaset släpper igenom 34% av värmegenomstrålningen.  Så generellt kan man säga att ju lägre dessa 2 tal är, ju mörkare blir glaset. Ett solskyddsglas som benämns 70/40 anses som ett neutralt glas, som inte ska upplevas som tonat.

Till höger visas ett halvöppet skjutparti med solskyddsglas 62/34. Här ser du hur mycket ljus som solskyddsglaset ”tar bort”

Skjutdörr med solskyddsglas 62/34

Glas för LJUDDÄMPNING

Bor du närma en väg eller annan bullrig miljö så ska du ha glas som reducerar ljud. Man anger det i Rw db värden.

Bra ljudreduktion i glas åstadkommer man med några olika förändringar i konstruktionen:

-Dels kan man ha tjockare glasskivor,

-Man kan öka bredden på distanserna mellan glasskivorna.

-Du kan även se till att ha olika tjocklekar på glasskivorna i glaskasetten.

Allt detta gör det svårare för ljudvågor att ta sig igenom din skjutpartier och vikpartier.

Ett standard ljudreduceringsvärde på exempelvis ett vikparti med 3-glas är ca Rw 37 db. Med ett riktigt bra ljudreduseringsglas kan man komma till max Rw 45 db på ett vikparti.

Glas för SJÄLVRENGÖRING

Det finns en glasbeläggning som ofta kallas för Aktivt glas eller självrengörande glas. Det är en beläggning på glaset som fungerar genom att ultravioletta strålar från solen skiner på glaset och ”aktiverar” ytan. det gör då att organisk smuts bryts ned och sönderdelas.

Glasytan på aktivt glas är också vattenavstötande, vilket gör att smutsigt vatten inte fastnar på glaset lika lätt. Med hjälp av en regnskur då och då tar regnet med sig de sönderdelade smutspartiklarna som rinner av glaset.

Men ska man vara helt ärlig så slipper man inte undan fönsterputsning helt och hållet. Det är snarare så att du inte behöver putsa fönsterna lika ofta.

3-Glas vs. 2-Glas

3-glasrutor håller i princip samma u-värde oavsett yttre omständigheter som kyla och vind. Däremot ser man en drastisk skillnad på 2-glasrutor. 2-glas rutors U-värde blir markant sämre när de utsätts för kyla och vind. Men 3-glasrutors U-värde består oavsett kyla och vindpåverkan. Så i vårat nordiska klimat är detta ett viktigt val man bör göra.

Om man snålar in på glaset är risken ett rejält kallras och att man kan ha underdimensionerat värmesystemet och gjort felberäkningar på energiåtgången. Dyrt och kallt!

LÄS MER OM

Posted in Okategoriserade.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *